26.6.11

Liukuhihnakuolema


Vingan viimeinen matka

Äiti soitti minulle kauniina kesäpäivänä ja kertoi, että Vinga oli mennyt nopeasti huonoon kuntoon. Vinga pitäisi lopettaa pian. Seisoin keskellä Turun Puutoria ja aloin itkeä kuin lapsi kun olin sulkenut puhelimen.

Vinga vanhoina hyvinä päivinä

 Vinga on mustavalkoinen pitkäkarvainen maatiaiskissa. Kun muutin kotoa olisin halunnut Vingan mukaan, mutta vanhemmat sanoivat että se on ulkokissa, eikä se olisi onnellinen kerrostalossa. Joten jätin kissat kotiin ja muutin maailmalle Donnan kanssa. Vinga on aina ollut erityisen ihmisystävällinen kissaksi. Ei tarvinnut kauan istua kun Vinga kiipesi syliin ja alkoi kehrätä. Jos kissaa vaivautui vähänkin silittämään alkoi se ”kuolata”, eli kirkasta räkää vuoti nenästä niin, että se kasteli vaatteet. Vinga oli todella hyväluontoinen ja kiltti otus. Meidän perheen kissoista sillä oli kaikkein eniten kärsivällisyyttä koirienkin kanssa.

Oli jo tiedossa, että Vingan aika oli tulossa. Vingan munuaiset eivät toimineet enää kunnolla, mutta silti uutinen lopettamisesta tuli järkytyksenä. Äiti sanoi etten haluaisi nähdä Vingan lopettamista kun Vinga on jo niin huonossa kunnossa, mutta päätin järjestää itseni jotenkin kotipaikkakunnalle kissaystävän viimeiselle matkalla.

Mikko-saurus vuokrasi auton ja minä soitin eläinlääkäreitä läpi. Sain ajan samalle päivälle, mutta jos olisin tiennyt millaisesta paikasta on kyse olisin soittanut tarvittaessa koko läänin eläinlääkärit läpi jotta olisimme päässeet toiselle lääkärille.

Paahdoimme yli 200 kilometriä kotiseudulleni, jossa ehdin olla Vingan seurassa vielä vajaan tunnin ennen kuin oli lähdettävä lääkärille. Vinga oli järkyttävässä kunnossa! Vingan kaunis turkki oli yhtä suurta takkua ja kissan jalat olivat aivan ulosteissa ja virtsassa. Minusta tuntui todella pahalle nähdä mihin kuntoon vanhemmat olivat Vingan päästäneet. Vinga ei kuulemma ollut enää sisäsiisti, mutta en ymmärrä mikseivät he olleet voineet leikata isoja takkuja pois ja pestä kissaparkaa!

Pöllähdin olohuoneeseen ja kun kutsuin Vingaa se ilmestyi sängyn alta. Vaaleanpunainen nenä oli kalpea ja silmät sameat, mutta kaiken sen kärsineen olemuksen alla oli edelleen sama vanha Vinga, joka jaksoi kaikesta huolimatta tulla tervehtimään ja kehräsi.

Pikkusiskot ja äiti kävivät hyvästelemässä Vingan ja sitten laitoimme Vingan kuljetushäkkiin ja ajoimme eläinlääkärille. Jouduimme ajamaan pitkän matkaa mutkaista ja epätasaista metsätietä ja Vinga naukui surkeasti takapenkillä. Perillä eläinlääkäri kaivoi Vingan niskasta kiinni pitäen ulos kuljetusaskista. Minusta kissan käsittely näytti turhan kovakouraiselle ja sanoin, että se on ihan kiltti kissa, ei tarvitse niin kovasti.
 
Vingalle laitettiin rauhoittava piikki ja meidät ohjattiin takaisin pieneen tuulikaappimaiseen odotustilaan. Eläinlääkärin avustaja, todennäköisesti vaimo, antoi meille talouspaperirullan ja sanoi että kissa voisi oksentaa ja että se rauhoittava piikki tainnuttaisi sen. Siinä me, minä, Mikko-saurus ja kaksi pikkusiskoani, sitten olimme eteisessä sairaan kissan kanssa kun lääkäri otti ohitsemme dobermannin. Ja siitä se painajainen alkoi.

Vinga alkoi voida huonosti. Vinga oksensi häkkiin ja alkoi köhiä. Minä istuin lattialla ja itkin silmät punaisina. En ajatellut selkeästi siinä vaiheessa ja juuri kun olin sanomassa Mikolle, että kissa tukehtuu, mitä minä teen? niin Mikko oli jo irrottanut kuljetuslaatikon katon ja nostanut Vingan pään ylös. Vinga ei jaksanut enää kannatella omaa päätään ja Mikko piteli Vingan päätä ylhäällä niin kauan kunnes pääsimme takaisin toimenpidehuoneeseen. Jossain vaiheessa odotushuoneeseen tuli äiti pikkupoikansa kanssa. Heillä oli laatikossa jokin pieni eläin. Saatan vain kuvitella kuinka ikävä äidin on selitellä pikkupojalle mistä oikein oli kyse, kun ihmiset puolen metrin päässä itkevät ja yrittävät paperilla putsata jo valmiiksi likaista kissaa oksennuksesta.
 
Dobermannin jälkeen me pääsimme toimenpidehuoneeseen. Lääkäri vatkasi kissaa ympäri pöytää kuin pizzantekijä pizzapohjaa, ajoi vähän turkkia pois jalasta ja antoi viimeisen piikin. Lääkäri sanoi, että kissa on kuollut ja minä sanoin, että se hengittää vielä. Vingan kylki kohoili edelleen, joten odotimme. Sitten lääkäri kuunteli kuuluuko sydänääniä, tökkäsi sormella Vingan silmää ja sanoi, se oli siinä. XX euroa.

Minä siinä sopertelin, että voisiko Vingan tassuun saada laastarin kun en halua että kotona pikkusiskot näkevät verta liinassa johon Vinga laitetaan. Neulan tekemä pikkuhaava puhdistettiin sideharsolla ja sitten avustaja nosti Vingan pahvilaatikkoon, jonka olimme varanneet kotiin kuljettamiseen. Silitin Vingaa vielä viimeisen kerran ja käärin sitten varovasti valkoiseen pitsityynyliinaan. Sitten hermoni pettivät lopullisesti ja putosin lattialle polvilleni itkemään. Lääkäri sanoi, maksu on hoidettu. Voitte lähteä.
 
Kotona hautasimme Vingan, kasasimme kiviä haudan päälle ja sytytimme kynttilän. 

Rakas ystävä oli poissa.

Surutyöstä ei tehnyt yhtään helpompaa muisto hirvittävästä eläinlääkärikäynnistä. Vaikka Vinga on eläin ja siinä vaiheessa kun lääkäri pyöritteli kissaa pitkin pöytää niin kissa oli jo tajuton ei minusta ollut mitään tarvetta niin kovakouraiseen käsittelyyn. Kyseessä oli perheen rakas lemmikki, joten sitä voisi kohdella sopivalla kunnioittavuudella. Minusta oli myös kerrassaan tökeröä laittaa meidät huonovointisen eläimen kanssa odotushuoneeseen sillä aikaa kun lääkäri otti toisen potilaan. Eteisessä en uskaltanut pitää Vingaa vapaana, koska pelkäsin että se luikahtaisi sekavassa tilassa ulos heti jos joku avaa oven. En saanut tilaisuutta hyvästellä Vingaa omassa rauhassa siskojeni kanssa, vaan kyhjötimme pienessä eteisessä kaikkien tiellä.

Se oli siinä. Voiko asiaa enää paljon tunteettomammin sanoa?! Lääkäri oli selvästi kadottanut kaiken innon työhönsä, jos sitä ikinä oli ollutkaan. Eläinlääkäri työskentelee elävien eläinten kanssa ja varsinkin silloin kun kyseessä on lemmikin lopettaminen voisi hieman harkita mitä möläyttelee suustaan ja miten käyttäytyy. Tälle lääkärille eläimet olivat enää vain tapauksia ja omistajat maksajia. Ei lääkäri muuten riepottelisi kuolevaa eläintä kuin jauhosäkkiä kaupan liukuhihnalla tai maksimoisi rahantuloaan ottamalla potilaita siinä välissä kun rauhoittava vaikuttaa.

Ehkä pitäisin tällaista käytäntöä aivan normaalia ellen olisi kohdannut hyvääkin eläinlääkäripalvelua elämäni varrella. Kolme vuotta sitten Donna vietiin kriittisessä tilassa eläinlääkärille. Meidät otettiin heti vastaan ja ohjattiin omaan huoneeseen. Donnalle tehtiin kaikki mikä oli tehtävissä, mutta koiraa ei voitu enää pelastaa. Hoitajat ja lääkäri kohtelivat Donnaa todella kiltisti. Donnan päälle tuotiin pyyhe, koska koiran takapää oli verinen ja muistan kuinka lääkäri viittasi Donnaan aina sanalla hän. Kun Donnan sydän lakkasi lyömästä lääkäri ei sanonut se oli siinä vaan hän on nyt poissa. Olimme kaikki pitkän aikaa hiljaa sen jälkeen. Kun lääkäri poistui huoneesta hän sanoi, olkaa niin kauan kuin on tarpeen. Ei puhetta hinnasta. Laskutusasiat hoidettiin tiskillä vasta kun olimme keränneet tarpeeksi voimia lähtemiseen.

Missä sitten saa tällaista palvelua, jossa eläimiä kohdellaan hyvin ja omistajienkin tunteet otetaan huomioon? Espoon eläinsairaalassa Finnoontiellä. Iso kiitos teille kaikille, jotka työpanoksellanne kevensitte surumme määrää niin paljon kuin se oli mahdollista.

Entä missä tämä liukuhihnaeläinlääkäri on? En halua suoraan kertoa mistä paikasta on kyse, mutta kun menette tämän eläinlääkärin vastaanotolle käännytte Hollolan isosta risteyksestä pohjoiseen. Siellä, piilossa kuusipuiden takana, on eläinlääkäri, jonka vastaanotolle en suosittele menemään. Jos et meidän aikuisten, niin olisit edes pikkusiskojeni takia voinut tehdä nukuttamistilanteesta kohtuullisemman. Toivottavasti sinä ja musta sydämesi jäätte pian eläkkeelle.

16.6.11

Arvostelu: Best Friend Raapimislauta

Talvella 2010 meille tuli kissatyttö (joka olikin poika). Annoimme uudelle karvakaverille nimeksi Jira. Valitettavasti Jira luulee, että Jira on koirankutsumissana, sillä aina kun kutsuu Jiraa Rini ryntää paikalle. Ennen kuin Jira saapui meille olimme kantaneet kotiin kassillisen ruokaa, muutaman kissanlelun, kissanhiekkaa ja kaksi kissanhiekkavatia. Emme kuitenkaan ymmärtäneet hankkia Jiralle raapimispuuta. Niin minulla kun Mikko-sauruksellakin on ollut vain ulkokissoja, jotka kyllä löhöävät sisätiloissakin ja käyvät syömässä, mutta teroittavat kyntensä ulkona eläviin puihin.

Eläinkuluihin varatulla kortilla oli katetta Jiran rokotuksia, siruttamista, madottamista ja sterilisaatiota (takseineen) varten, mutta emme olleet osanneet varautua kissalinnan hankintaan. Kateellisina katselimme kavereiden raapimislinnakkeita ja eläinkaupassa kissalinnat maksoivat sadasta eurosta yli kahteensataa euroa.

Ensiapuraapimispuu oli kuitenkin saatava, joten suuntasimme lähikauppoihin etsimään huokeampaa vaihtoehtoa. Löysimme Sokokselta Best Friend -raapimislaudan hintaan 10.95€. Lauta on tehty sisalista ja hajustettu kissanmintulla. Mukana tuli kaksi ruuvia ja proppua kiinnittämistä varten. Koko laudan mitat ovat 53.5 cm ja 9 cm. Kotona ruuvasimme uuden ostoksemme kiinni Lundiaan.

Jiran raapimislauta
Yritin tutustuttaa Jiran raapimislautaansa ja nostin sen etutassut lautaa vasten. Kissaa lauta ei suuremmin kiinnostanut. Pari kertaa kävi nuuskimassa kissanminttua. Sitten laitoin hajonneen kissanlelun naruineen roikkumaan laudan yläpuolelle ja Jira kävi jopa joitain kertoja raapimassa lautaa.

Lauta ei todellakaan korvaa oikeaa raapimispuuta tai –linnaketta. Se on enemmänkin hätävara, joka soveltuu mökille tai hoitopaikkaan, jossa kissa on lyhyen aikaa. Lauta saattaisi ehkä toimia paremmin jos niitä ostaisi useamman ja vuoraisi vaikka yhden seinän kirjahyllystä kokonaan niillä. Jirasta kuitenkin oli paljon kivempaa repiä olohuoneen nahkasohvat kerrassaan kamalaan kuntoon.

Huono-onninen nojatuoli
Ystävä, jolla on kaksi isoa rotukissaa, kertoi että aina kun kissat raapivat jotain sopimatonta, hän vei kissat raapimapuun luokse ja kissat oppivat jutun juonen. Meillä on iso mustasukkainen koira Rini, joka tekee Jiran opettamisesta mahdotonta. Aina kun vein Jiran raapimislaudan luokse Rini tuli tönimään kissaa kuonollaan niin, että kissa lähti pois.

Hieman myöhemmin löysimme kerrassaan kamalan näköisen itsetehdyn raapimispuun (kerron siitä myöhemmin lisää), jonka raahasimme kotiin. Nyt Jira menee kuin pieni marakatti pitkin raapimispuuta ympäriinsä, nukkuu tyytyväisenä sen päällä ja on viimein jättänyt sohvat rauhaan. Selvästi sisäkissa tarvitsee oikeat varusteet, jotta yhteiselosta tulee mieluisaa niin ihmisten, eläinten kuin huonekalujenkin kannalta.

12.6.11

Yliajo-oikeus

Tavallisesti yliajo-oikeus käsitteen kuulee kun puhutaan kaupunkiliikenteen linja-autoista, joiden kuskit eivät tunnu paljon katsovan onko edessä auto vai ei kun ne kaartavat takaisin liikenteen sekaan. Moni tuntuu ymmärtäneen, että etuajo-oikeus on sama asia kuin oikeus ajaa pienempien autojen ylitse. Kyllä ne väistää…

Yliajo-oikeus näyttää levinneen näppärästi kevyeen liikenteensekin. Ainakin joidenkin minä-menen-tästä-enkä-varmasti-väistä-ihmisten mielestä.

Tämä helle on alkanut tuntua jo epäinhimilliselle. On tukahduttavan kuuma. Ei uskoisi että ollaan Suomessa eikä tropiikissa! Kissa ja koira eivät jaksa paljon touhuta päivällä, vasta kun kovin helle hellittää illansuussa ja aamusella jaksaa vähän riehuakin. Iguaani on ainoa, joka möllistelee tyytyväisenä parvekkeella.

Ettei Rini läkähtyisi aivan täysin käymme nyt päiväsaikaan vain Sammakkosillalla (silta, jolta löysimme kuolleen sammakon. Kun seuraavana päivänä menimme hautaamaan sitä lapion kanssa varustautuneina oli sammakko hävinnyt) ja takaisin. Paluumatkalla Rinin häntä on alhaalla, kieli polvissa eivätkä ohikulkijatkaan jaksa juuri kiinnostaa.

Kävelimme asfalttitienreunaa kotia kohti, Rini ojan puolella ja minä tien oikeassa reunassa kun yhtäkkiä takaa kuului ääni. Rini hyppäsi heti hihnaa vasten ja ärähti pyöräilijälle, joka meni aivan vierestä ohi. Säikähdimme varmasti kaikki kolme ohitusta. Vilkaisin taakseni siltä varalta, että pyöräilijä olisi meinannut kaatua johonkin monttuun tiessä, mutta tie oli siitä kohtaa aivan tasainen. Ääni oli tullut pyörän nopeasta väistöliikkeestä.

Täti-ihminen mulkoili varsin kyrsiintyneen näköisenä meidän suuntaan ja minä katselin perään silmät pyöreinä. Mielestäni olin nätisti koiran kanssa tien toisessa reunassa, jolloin meidät on helppo ohittaa. Ainakin kaikki muut urheilijat ja pyöräilijät olivat päässeet ohitse ilman minkäänlaista välikohtausta.

Kiitos vain armas tantta. Sinun ansiostasi Rinin pyörien ohittaminen otti kivasti takapakkia. Mikäli permanenttaushuurut eivät ole surkastaneet kaikkia aivosolujasi voisit ajatella asiaa sen koiranulkoiluttajankin kannalta. Edes hetken. Ei meillä ole silmiä selässä ja eikö sinun pyöräilijänä kun liikut nopeammin ole helpompi väistää tien toiseen sivuun, vaikka vain hetkeksi?

Onneksi tällaisia matameja ei ole paljon. Ties kuinka monta pyöräilijää, rullaluistelijaa ja skootteria me olemme Rinin kanssa ohittaneet ja nyt vasta osui kohdalle tällainen. Kyllä ulkona on meille kaikille tilaa liikkua ja nauttia kesästä. Pienillä teoilla tämä yhteispeli toimii niin ettemme käy toistemme hermoille.

Hihna kilisee, koira läähättää ja autot huristelevat läheisellä tiellä ohitse. Koiranulkoiluttajien on vaikea kuulla lähestyvää pyörää. Jos sinua, pyöräilijää, yhtään epäilyttää ohittaa, koska koira on keskellä tietä tai hihna liian pitkällä, niin soita rohkeasti kelloa. Kyllä me otamme hihnaa lyhyemmälle ja puudelimme pois tieltä. 

6.6.11

Rinin muodonmuutos

Naapuri haukkuu Riniä lamppuharjaksi, joku lenkkipolulla nimittää sitä hovawartiksi (mikä jo sinällään on aika kummallista. Mustan terrierin tai bouvierin vielä ymmärtäisin, mutta hovawart?). Kun tähän lisää kohoavan lämpötilan on korkea aika tarttua saksiin ja tehdä Rinistä enemmän oikean suursnautserin näköinen.

Rinillä on todella lyhyt pinna trimmauksen suhteen. Oikeat suursnautserit kuuluu nyppiä, mutta Rini vetää sellaiset teatteriulinat ja itkut kun sitä nypitään että jos nyppisimme sen niin kuin suursnautserit kuuluu olisivat eläinsuojeluviranomaiset oven takana pian kysymässä; mitä me sitä eläintä oikein rääkätään. Tämän takia Rinillä on pehmeämpi turkki kuin suursnautserilla tulisi, mutta meillä ei ole kiinnostusta näyttelyihin joten väliäkö tuolla.

Ensimmäisenä päivänä ajoimme trimmauslaitteella koiran selän ja kyljet. Välissä pidimme taukoja, ettei koiralla mene ihan kokonaan herneet nenään. Rinin trimmaus on tiimityötä. Mikko pitää paikoillaan ja minä trimmaan sen minkä kerkiän. Ensimmäisen päivän saldo oli ihan hyvä. Saatiin häntä ja helpoimmat osuudet jo kuntoon.

Ensimmäinen päivä

















Toisen päivän tulokset eivät juuri kuvista näy, sillä tahkosimme vaikeampia kohtia. Suursnautserilla on pari numeroa liian suuri takki koiran kokoon nähden. Kaulassa, niskassa ja vatsassa on jos jonkinlaista poimua, ryppyä ja rullaa, toisin sanoen löllönahkaa. Kaikkein haastavimmat kohdat leikkasimme ensin saksilla ja viimeistelimme sitten trimmauskoneella. Tassujen muodon leikkasin saksilla. Pään, rintakehän ja vatsan kanssa sai olla erityisen tarkkana ettei kone nippaisi vahingossa. Asiaa ei auta yhtään se, että Rinistä paikoillaan pysyminen on silkkaa ilkeyttä. Rintakehästä lähti turkkia vähän turhankin paljon…

Toinen päivä


Viimeinen trimmipäivä ja sitten saa taas huokaista helpotuksesta seuraavaksi puoleksi vuodeksi. Viimeistelimme Rinin trimmauksen lyhentämällä saksilla turkkia nenänpäältä, laittamalla otsatukan kuosiin ja harjaamalla tassut. Nyt niitä koiran mustia karvoja on joka paikassa ja talo kaipaa kipeästi siivousta.

Kolmas päivä


En älynnyt ottaa Rinistä kuvaa ennen trimmausta, mutta ei hätää. Donna to rescue! Paras karvakamuni ikinä, (jo edesmennyt) Donna näyttää mille trimmaamaton ja hieman kurainen suursnautseri näyttää. Alla myös kuvat Rinistä muutama päivä trimmauksen jälkeen.

Ennen

Jälkeen









Jos joku ajattelee laittaa oman koiransa kuntoon näyttelyitä varten niin kannattaa unohtaa kaikki mitä olen kirjoittanut. Näyttelykoirat nypitään ja trimmataan muutenkin hieman erilailla. Me haluamme snautserimaisen kesäturkin helposti, kiusaamatta Riniä liikaa kauan kestävällä operaatiolla. Tietenkin ne, jotka puljaavat koiranturkin kanssa enemmän, hoitavat tällaisen homman muutamassa tunnissa. Tällaisilla taviksilla siihen menee paljon enemmän aikaa. Viralliset suursnautseri trimmausohjeet löytyy täältä.

Meistä tämä trimmaus on mukava kesäturkki koiralle. Rinikin vaikuttaa paljon tyytyväisemmälle ilman lampaantaljaansa. Nyt jaksaa kuumalla säällä ulkoillakin enemmän ja köllöttää ihmisten seurassa.